Veganistische leefwijze? Ga dan ook voor vegan schoenen

vegan schoenen

Steeds meer mensen in Nederland zijn zich bewust van het belang van een gezonde leefwijze. Niet alleen ten gunste van henzelf, maar ook om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. De bekendste uitwerking van een veganistische leefwijze betreft natuurlijk het eetpatroon. Een vegan eetwijze houdt dus in dat je niets eet of drinkt waar vlees of zuivel in verwerkt is. Maar als je echt veganistisch wilt leven, dan let je ook op de kleding die je koopt. Schoenen mogen dan bijvoorbeeld geen leer hebben. Gelukkig zijn er langzamerhand steeds meer aanbieders van vegan schoenen en dergelijke producten.

vegan schoenen

Waarvan zijn vegan schoenen gemaakt?

In ieder geval geen leer, dus. Maar waar is een vegan schoen dan wel van gemaakt? De zolen kunnen bijvoorbeeld van puur, natuurlijk rubber zijn. Verder speelt katoen een rol. Daarbij heeft het de voorkeur als dit katoen tijdens het productieproces in enzymen is gewassen. En verder spreekt het in het voordeel van een schoen als er helemaal geen lijm aan te pas is gekomen. Krijg je je schoenen tenslotte in een schoenendoos van gerecycled karton? Dan zou dat het helemaal af maken!

vegan schoenen

Let ook op plek van herkomst

Als je heel bewust met voeding en kleding bezig bent, dan verdient de plek van herkomst van je kleding ook aandacht. Belangrijk zijn daarbij met name de arbeidsomstandigheden waarin de productie van schoenen tot stand komt. Zorg ervoor dat je producten koopt van een merk dat kan aantonen dat hun producten in behoorlijke omstandigheden worden geproduceerd.