Hoe ga je duurzaam met je sieraden om en houd je ze mooi?

gouden sieraden in bakje

Sieraden zijn bedoeld om je uiterlijk naar een nog beter niveau te tillen. Mooi zijn is dus het hoofddoel van het dragen van sieraden. Het is dan ook logisch dat je je sieraden mooi wilt houden. Hoe je dat doet, leg ik je in dit artikel uit.

Let bij aankoop op het materiaal

De eerste stap voor het mooi houden van sieraden, zet je al bij de aankoop. De kwaliteit van sieraden heeft namelijk invloed op hoe lang ze mooi blijven. Ik koop zelf vaak sieraden van sterling zilver. Sterling zilver is is een veelgebruikte zilverlegering voor sieraden en wordt ook wel aangeduid met het nummer 925. Sterling silver bestaat namelijk voor 92,5% uit zilver. De andere 7,5% is dan een ander metaal, vaak koper. Puur zilver is vrij zacht; het koper zorgt ervoor dat het een harder materiaal wordt. 

Op sterling zilver kan ook een gouden laagje worden aangebracht. Vaak wordt hier een echt gouden laagje voor gebruikt. Dit kan afslijten, maar door de volgende tips weet je dat waarschijnlijk zo lang mogelijk uit te stellen.

Er bestaan ook veel sieraden die grotendeels uit koper bestaan met een (rosé)gouden of zilveren laagje. Ik vermijd de aanschaf van zulke sieraden het liefste, omdat het altijd teleurstellend is als ze het mooie laagje eraf slijt en de koperkleur tevoorschijn komt. Als je wel van zulke sieraden hebt, kun je ze alsnog zo lang mogelijk mooi proberen te houden…

Omgaan met sieraden

De eerste tip heeft toepassing op je beauty-ritueel. Het is namelijk belangrijk dat je eerst je make-up, crèmes en parfum op doet en dan pas je sieraden. De vettigheid van je make-up en crèmes en de zuurgraad van je parfum kunnen namelijk een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van je sieraden. 

Daarbij kun je je bling bling het beste ‘s nachts afdoen. Dan bied je minder tijd aan slijtage. ‘s Nachts zweet je ook veel, wat geen goed nieuws is voor je blinkende accessoires. Tijdens sporten (ook zwemmen) is het dragen van sieraden geen aanrader. Zoals ik net al opnoemde, zweet is slecht voor het materiaal. Hetzelfde geldt voor chloor, zeep, zout en schoonmaakmiddelen: laat ze zo min mogelijk in aanraking komen met je sieraden! Ook als je veel met je handen werkt, is het raadzaam om jouw armbanden en ringen af te doen. Zo voorkom je slijtage door stoten.

Sieraden schoonmaken

Na een tijdje zal het toch onvermijdelijk worden dat je sieraden verkleuren. Bij zilveren sieraden zonder plating, kun je dan een zilverpoetsdoekje en zilverpoetsmiddel gebruiken. Het is wel echt belangrijk dat je weet of je sieraad een plating heeft of niet. De behandeling met zilverpoets en het doekje zijn niet aan te raden voor sieraden met plating. De kans bestaat namelijk dat je de plating eraf poetst. 

Voor meer advies over het onderhouden van sieraden, kun je contact opnemen met MyUniqueStyle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *